Tæt på

Tilbage

Er din hund syg?

08-02-2021

Få gode råd til, hvordan du aflæser sygdomstegn hos din hund.

Det kan være svært at aflæse, når ens hund er syg eller har ondt. Men ifølge Bettina Noes Dueholm, dyrlæge hos Dyrlægehuset Videbæk, er det ikke tilfældigt.  

- Hunde viser helst ikke, hvis de har smerter, for det er tegn på svaghed. Det ligger i deres urinstinkter: Hvis man er svag, bliver man udstødt fra gruppen, forklarer hun.

Heldigvis er der hjælp at hente. I denne artikel giver Bettina Noes Dueholm dig nogle tips til, hvad du som hundeejer skal være opmærksom på. 

Hold øje med hundens adfærd

Hunden prikker dig ikke på skulderen, når den har ondt. Men det betyder ikke, at den ikke viser tegn på sygdom eller smerter. Det kan tit aflæses i hundens adfærdsmønstre, når der er noget galt.

-  Det er vigtigt at holde øje med, om hunden opfører sig som normalt. Spiser, drikker og tisser den, som den plejer? Ændrer afføringen sig? Og hvad med løbetiden, hvis det er en tæve? Det kan også være, at hunden virker mindre glad eller mere træt.

- Tegnene kan være svære at aflæse. Måske spilder hunden mere, når den spiser, tisser oftere om natten eller sover mere. Og selv om man har en ældre hund, skal man ikke slå træthed væk som normalt adfærd. Det kan være tegn på en underliggende sygdom.

Tjek hunden efter regelmæssigt

Som hundeejer kan du booke et årligt sundhedstjek. Her kan dyrlægen også vurdere, om hunden har de nødvendige vaccinationer. Men der er også ting, du selv kan gøre.

- Brug lugtesansen. Lugter hunden meget dårligt ud af munden, kan det være tegn på betændelse. Det samme med ørene – især hvis den også klør sig. Duft også til pelsen. Hvis den lugter mere af hund, kan det skyldes hudbetændelse eller allergi.

- Betændelse og bakterier kan også komme til udtryk på andre måder. For eksempel hvis poterne er røde, eller hvis hunden slikker sig meget bagi. Sidstnævnte kan være tegn på overfyldte analkirtler, hvilket også kan få hunden til at gnide rumpen hen ad gulvet.

Det er også en god idé at mærke efter knuder eller buler. Hvis der er noget, som ikke plejer at være der, skal du få hunden undersøgt.

Husk lige tandbørsten

En sund mund giver en meget gladere og mere veltilpas hund. Hvis hunden har meget tandsten, vil det på et tidspunkt udvikle sig til paradentose. Derfor er det vigtigt, at du børster tænder på din hund.

- Det kan være en stor mundfuld for hunden – og ikke mindst dens ejer. Dog siges det, at alle hunde kan lære at få børstet tænder, og her er et par råd med på vejen.

- Køb en tandpasta med kødsmag og indbyg en god rutine. Et fif kan være at lægge tandbørsten på foderspanden. Både som en påmindelse til dig, men også fordi hunden så ved, at den får mad efter tandbørstningen.

Vær ekstra opmærksom om vinteren

Ligesom med os mennesker er kost og motion vigtigt for hundens trivsel. Her anbefaler Bettina Noes Dueholm, at man køber kvalitetsfoder lavet af gode råvarer, og at du går flere daglige ture med din hund.  

Dog skal du være ekstra opmærksom om vinteren.

- Hunden kan få ondt i poterne, hvis den går på iskolde fortove og veje. Og hvis der er saltet, kan det udtørre poterne, så det svier og slår revner.

- Derfor er det bedst at vælge stier og græs frem for saltede veje og fortov. Men det er jo ikke altid muligt, og i stedet kan du skylle poterne i vand efter gåturen og tørre dem godt af i et håndklæde. Det er også en god idé at smøre lidt plejende creme på poterne.

Find ekstra tryghed i en hundesygeforsikring

Selv om der er flere tegn, du som hundeejer kan holde øje med, kan det være svært at afgøre, om hunden er syg. Er du det mindste i tvivl, skal du ifølge Bettina Noes Dueholm ikke tøve med at søge hjælp.  

Dyrlægebesøg er dog ikke kun forbundet med bekymringer om hundens helbred. Det kan også give anledning til økonomiske bekymringer. 

Som supplement til den lovpligtige hundeansvarsforsikring tilbydes Vestjylland Forsikrings kunder en hundesygeforsikring. Med en hundesygeforsikring dækkes udvalgte skader og sygdomme, så du betaler 1.200 kr. pr. behandling – resten klarer vi.

På den måde skal du ikke bekymre dig om store regninger, hvis din hund bliver syg. I stedet kan du fokusere 100 % på, at familiens ven får det godt igen.

Læs også: 7 gode råd til dig og din hvalp