Står dit sommerhus tomt i en længere periode hen over vinteren?
Sommeren er forbi, og vinterens kulde og blæst sniger sig langsomt ind på os. Og netop om vinteren ser vi de fleste skader på sommerhuse, hvilket ofte skyldes, at man ikke har lukket sommerhuset godt nok ned.
Derfor har vi allieret os med Erland Nørgaard, som er indehaver af Westerland Feriehusudlejning. Han har udvalgt fem gode råd til dig, som ejer et sommerhus.
1) Undgå vandskader
Ifølge Erland Nørgaard er vandskader det hyppigste problem blandt de sommerhuse, som står tomme det meste af vinteren. Det gælder især de ældre sommerhuse, som ikke har en varmepumpe til at holde huset opvarmet hen over den kolde vinter.
Her gælder det om at få lukket af for vandet, inden der kommer hård nattefrost, for ellers kan vandrørene fryse til is. Det kan give frostsprængninger, og når det så bliver tøvejr igen, kan det forårsage slemme vandskader. Og selvom du har en varmepumpe, kan det stadig være klogt at lukke af for vandet, hvis nu strømmen i huset skulle gå.
Hvis du har en vaske- eller opvaskemaskine, er det også en god idé at køre pumpeprogrammet igennem, når du har lukket af for vandet. Så får du tømt slangerne for vand og undgår dermed frostsprængninger i rørene. Ligeledes skal toilettets cisterne tømmes, så den ikke sprænger, og hæld evt. lidt salt i toilettet, så det ikke fryser så let.
Vandvarmeren skal også tømmes, og det samme gælder, hvis du har en udvendig vandhane. Selvom du har dit sommerhus varmet op indvendigt, kan vandhanen stadig fryse til is, og det kan skabe en stor vandpøl uden for dit hus.
Vidste du, at hvis der opstår vandskader i dit sommerhus, fordi det ikke har været
tilstrækkelig opvarmet, kan det få konsekvenser for din dækning?
2) Hold fugten ude
Når dit sommerhus står tomt uden varme hen over vinteren, kan det skabe fugt og en meget indelukket lugt. Her kan det være en idé at købe en fugtfjerner-pose. Hæng den op, sæt en spand nedenunder, så suger posen fugten, som drypper ned i spanden.
Ifølge Erland Nørgaard bliver fugtposer typisk brugt i ældre sommerhuse, hvor der ikke er en varmepumpe til at holde huset opvarmet. Har du en varmepumpe, skal du dog huske at åbne dørene ind til alle rum, da fugten ellers kan opstå bag de lukkede døre.
3) Forbered dig på storm
Vinterhalvåret kan byde på kraftige storme, og derfor kan det være godt at tage sine forholdsregler, inden man lukker sit sommerhus ned.
Sørg for, at havemøbler, parasoller og lignende enten låses fast eller sættes i redskabsrummet. Erland Nørgaard har set flere eksempler på, at stole og havebord er fløjet igennem terrasseruder under kraftigt stormvejr.
Derudover skal du også holde øje med eventuelle træer på din sommerhusgrund. Er de gået ud, skal du sørge for at få dem fældet, inden vinterstormene kommer. Ellers risikerer du, at de vælter over i enten dit eller naboens sommerhus.
Vidste du, at hvis et dødt træ på din grund rammer naboens hus,
så kan du blive gjort til erstatningsansvarlig for skaden, fordi du ikke har fældet træet?
4) Pas på tyveri
Når vinteren lægger sin kolde dyne hen over landets sommerhusområder, kommer indbrudstyvene ofte frem fra deres skjul.
Tommelfingerreglen plejer at være, at man skal trække gardinerne for, så tyvene ikke kan kigge ind. Men det kan selvfølgelig også have den uheldige effekt, at tyven tror, at der gemmer sig dyrebare ting bag gardinerne.
Derfor er det bedste råd nok at gemme de mest dyrebar ting af vejen. Tag dem med hjem eller lås dem inde i et aflukket rum. Så kan tyven se, at der ikke er noget at komme efter.
5) Tjek sommerhuset før, under og efter
Med de fire ovenstående råd er du godt dækket ind henover vinteren. Men inden du forlader sommerhuset, anbefaler Erland Nørgaard, at du renser tagrenderne for blade og skidt samt tjekker taget. Hvis tagkonstruktionen ikke er intakt, kan eventuel sne nemlig få lov til at trække ned gennem huset.
Derudover er det en god idé at tjekke sommerhuset løbende gennem vinterhalvåret. Især efter storm. Er der fx røget en tagplade eller blevet knust en rude, kan det regne ind i huset i flere dage, og det kan naturligvis give store skader.
Når du åbner dit sommerhus op igen, råder Erland Nørgaard dig i øvrigt til at holde øje med vandforbruget, inden du tænder for vandhaner, vaskemaskine og lignende. For hvis vandmåleren viser, at der forbruges vand, kan det være et tegn på, at der er et skjult rør, som er utæt.
Få ekstra tryghed med en fritidshusforsikring
Hvis du følger de fem råd fra Erland Nørgaard, er du godt dækket ind hen over vinteren. Og med en fritidshusforsikring i baglommen kan du være helt tryg.
Har du spørgsmål til vores fritidshusforsikring i Vestjylland Forsikring, er du altid velkommen til at kontakte os.
Du kan også læse mere om forsikringen, og hvordan du er dækket ind her.