Tæt på
Tæt på
Gør sommerhuset klar til vinteren
Sådan beskytter du dit sommerhus bedst gennem vinteren
Sådan sikrer du dit sommerhus, når det ikke bliver brugt
Når efteråret banker på og sommerhuset skal stå tomt i vinterhalvåret, er det vigtigt at tage de rette forholdsregler. En ordentlig nedlukning af sommerhuset inden vinteren kan nemlig forebygge frostskader, indbrud og andre ubehagelige overraskelser – som medvirker til, at du nemt og trygt kan tage det i brug igen, når foråret melder sin ankomst.
Hos Vestjyllands Forsikring har vi allieret os med Erland Nørgaard fra Westerland Feriehusudlejning. Han har samlet fem gode og praktiske råd til, hvordan du bedst lukker dit sommerhus ned for vinteren.
Vandskader er blandt de hyppigste og mest kostbare skader i sommerhuse, der står tomme det meste af vinteren. Det gælder især ældre sommerhuse, som ikke har en varmepumpe til at holde huset opvarmet i de kolde vintermåneder.
Det er derfor vigtigt at få lukket for vandet, inden der kommer hård nattefrost – for ellers risikerer du, at vandrørene fryser til is. Det kan føre til frostsprængninger, hvor vandet i rørene udvider sig under frost og får rørene til at sprække. Skaden opdages ofte først, når temperaturen stiger, og isen i rørene smelter – for så begynder vandet at sive (eller ligefrem sprøjte) direkte ud af de sprængte rør. Hvis sommerhuset står tomt, kan der gå lang tid, før skaden opdages – så der kan nå at løbe rigtig meget vand ud, hvilket kan resultere i store og kostbare vandskader.
Selv hvis du har en varmepumpe i sommerhuset, anbefales det stadig at lukke for vandet som en ekstra sikkerhedsforanstaltning, hvis strømmen skulle gå.
Mange vælger at placere en synlig seddel ved hovedhanen, så det er nemt at huske, om der er lukket.
Dernæst er det vigtigt at tømme alle rør, vandvarmer og andre installationer helt for vand – fordi selv små mængder restvand kan forårsage frostsprængninger, når temperaturen falder.
Husk også at åbne for alle vandhaner og eventuelle udendørs haner – og lad dem stå åbne vinteren over. Når hanerne står åbne, kan restvand lettere løbe ud, og eventuel frostudvidelse får plads til at brede sig uden at sprænge rørene. Det mindsker risikoen for frostsprængninger i rørsystemet.
Udendørs vandhaner kan fryse til is, selvom huset opvarmes indvendigt, og kan forårsage større vandansamlinger uden for huset – hvilket potentielt også kan medføre fugt og dermed frostsprængninger i murværk og sokkel.
Har du vaske- eller opvaskemaskine i sommerhuset, bør du køre et pumpeprogram igennem, efter du har lukket for vandet. På den måde får du tømt slanger og rør, hvilket reducerer risikoen for frostsprængninger.
Af samme grund skal du også huske at tømme toilettets cisterne, så den ikke sprænger. Det kan også være en god idé at hælde lidt salt i toilettet for at mindske risikoen for, at vandet fryser.
Nogle sommerhusejere bruger også trykluft til at blæse alt vand ud af installationerne, eller har aftaler med en lokal VVS-fagmand om vintertømning - så de er sikre på, at alt bliver gjort fagligt forsvarligt.
Vidste du i øvrigt, at hvis der opstår vandskader i dit sommerhus, fordi det ikke har været tilstrækkeligt opvarmet, kan det få konsekvenser for din forsikringsdækning?
Når dit sommerhus står tomt uden opvarmning i vinterhalvåret, kan det skabe fugt og en indelukket lugt. Især i ældre sommerhuse uden varmepumpe kan det derfor være en god idé at hænge en fugtfjerner-pose op i huset. Husk at sætte en spand eller beholder nedenunder – posen suger fugten ud af luften, og væsken drypper ned i spanden.
Ifølge Erland Nørgaard bruges fugtposer netop ofte i sommerhuse uden nogen form for varme. Behovet er mindre, hvis du har en varmepumpe, men du bør stadig huske at åbne dørene ind til alle rum, så fugten ikke ophobes bag lukkede døre. Åbne døre giver bedre luftcirkulation og mindsker risikoen for stillestående fugt.
Hvis der står tekstiler, bøger eller andre fugtsugende genstande i lukkede skabe eller skuffer, så bør du overveje at fjerne det – eller i det mindste lade låger og skuffer stå lidt åbne, så der ikke opstår fugtlommer.
Hvis du har puder, tæpper eller madrasser liggende, så kan det være en fordel at tage dem med hjem eller stille dem oprejst, så luften kan cirkulere omkring dem.
Efteråret og vinteren kan byde på kraftige storme. Derfor er det en god idé at tage sine forholdsregler, når du lukker sommerhuset ned for sæsonen.
Tjek taget og andre konstruktioner for løse tagsten, lægter, skruer og beslag. En lille reparation nu kan forhindre store skader i stormvejr.
Sørg for, at havemøbler, parasoller og andet løst udendørs udstyr enten bliver låst forsvarligt fast eller sat ind i et redskabsrum. Ifølge Erland Nørgaard har kraftige storme flere gange fået havestole og borde til at flyve direkte gennem terrassedøre – med store skader til følge.
Det samme gælder løse konstruktioner og lette genstande som trampoliner, plastskure, affaldscontainere eller drivhuse, der let kan blive løftet af vinden – og give skader på både dit og naboens hus. Spænd dem fast, stil dem i læ eller tag dem midlertidigt ned.
Derudover bør du holde øje med træer på grunden. Er der døde eller tydeligt svækkede træer, så bør de fældes inden vinteren. Vælter de i stormvejr, kan de gøre skade på både dit eget og naboens sommerhus.
Vidste du, at hvis et dødt træ på din grund vælter og skader naboens hus, kan du i nogle tilfælde blive erstatningsansvarlig, hvis det vurderes, at du burde have fældet det?
Vinteren er højsæson for indbrud i sommerhusområder. Når kulden sænker sig, og husene står tomme, rykker indbrudstyvene ofte frem fra deres skjul.
En tommelfingerregel lyder, at man bør trække gardinerne for, så tyvene ikke kan kigge ind og udse sig værdier. Men det kan også have den modsatte effekt: At det netop ser ud, som om der gemmer sig noget dyrebart bag gardinerne. Derfor er det vigtigste råd at sørge for, at der ikke er noget synligt eller tilgængeligt, som er værd at stjæle. Gem de mest værdifulde ting af vejen, tag dem med hjem eller lås dem inde i et aflåst rum eller skab. Så kan en potentiel indbrudstyv hurtigt se, at dit sommerhus ikke rummer noget særligt – og derfor måske vælge bare at gå videre.
Derudover kan du gøre flere små ting, som tilsammen mindsker risikoen for ubudne gæster betydeligt. Tænd-sluk-ure eller sensorstyret udendørsbelysning kan give indtryk af aktivitet og skræmme nysgerrige væk. Tjek også, at alle døre og vinduer er forsvarligt lukkede og låst – tyve vælger ofte det nemmeste mål.
Hvis du kender nogen, der bor fast i området, så spørg, om de vil holde lidt øje med dit sommerhus. Bare det, at nogen kigger forbi af og til, kan have en præventiv effekt. Du kan også lade sommerhuset se en smule beboet ud – du kan eksempelvis lade et par gummistøvler stå udenfor eller gardinerne være halvt åbne. Det kan få huset til at virke mindre forladt.
Husk: Lad ikke stiger, koben eller andet værktøj ligge frit fremme. Det kan ende med at blive indbrudstyvens adgangsbillet – både til dit og naboens hus.
Inden du forlader sommerhuset, anbefaler Erland Nørgaard, at du renser tagrenderne for blade og skidt og samtidig tjekker taget. Hvis tagkonstruktionen ikke er intakt, kan regn eller smeltevand fra sne trække ned gennem huset og forårsage fugtskader.
Derudover er det en rigtig god idé at holde øje med sommerhuset i løbet af vinterhalvåret – især efter kraftigt vejr. Hvis der eksempelvis er røget en tagplade eller blevet knust en rude, kan der regne ind i huset i flere dage – og det kan give store omfattende skader, hvis det ikke bliver opdaget i tide.
Når du åbner sommerhuset igen til foråret, råder Erland Nørgaard dig til at holde øje med vandforbruget, inden du tænder for vandhaner, vaskemaskine og lignende. Hvis vandmåleren viser forbrug, selvom alt er slukket, kan det være tegn på en skjult rørskade – eksempelvis en frostsprængning, som først opdages, når vandet igen får lov at løbe.
Hvis du følger Erland Nørgaards fem gode råd, er du godt dækket ind hen over vinteren. Du kan sikre dig endnu bedre med en fritidshusforsikring i baglommen. Så kan du føle dig helt tryg – også hvis uheldet alligevel skulle være ude.
Har du spørgsmål til vores fritidshusforsikring hos Vestjylland Forsikring, er du altid velkommen til at kontakte os.
Du kan også læse mere om forsikringen, og hvordan du er dækket ind her.